Wyjątkowe właściwości rokitnika samopylnego

Uznaje się, że rokitnik jest to jedyna roślina, której owoce w przypadku wysokiej temperatury, na przykład gotowania, nie ulegają rozkładowi witaminy C. wynika to z faktu, iż owoce rokitnika nie posiadają enzymu rozkładającego ta witaminę, czyli askorbinazy. Dużym atutem są także niewielkie wymagania glebowe, co wiąże się z możliwością wzrostu roślin na piaszczystych glebach. Dodatkowo rokitnik jest odporny na mróz oraz suszę.

Właściwości rokitników samopylnych

rokitnik samopylnyKrzewy rokitnika dobrze znoszą zanieczyszczenia powietrza oraz zasolenie gleby. Nadają się na żywopłoty, ponieważ dobrze znoszą cięcia oraz silnie się krzewią. Ich owoce są owalnookrągłe oraz żółtopomarańczowe. Do głównych zalet można zaliczyć odporność na zasychanie i wysokie plony, wynoszące od 17 do 28 kilogramów na roślinę. Odmiana ta dodatkowo plonuje corocznie. Korzystnym wyborem może okazać się rokitnik samopylny. Krzewy tej rośliny mają niewielkie wymagania glebowe, dobrze rosną na glebach wapiennych i są odporne na oddziaływanie niekorzystnych warunków miejskich oraz zanieczyszczenie. Dodatkowo wymagają słonecznych stanowisk, na których bardzo obficie owocują. Odmiana samopylna jest polecana do uprawy przede wszystkim ze względu na owoce, które są wykorzystywane zarówno w celach spożywczych, jak i leczniczych.

Owoce rokitnika samopylnego są bogate nie tylko w witaminy, ale także mikroelementy. Znajdziemy w nich czterokrotnie więcej witaminy C, niż w przypadku czarnej porzeczki, a dodatkowo witaminę E,F,K, P, kwas foliowy, czy prowitaminę A oraz D. Z owoców rokitnika można robić zarówno dżemy, soki, przeciery, jak i nalewki. Stanowią także pokarm dla wielu gatunków ptaków. Lecznicze zastosowanie rokitnika ma także długie tradycje, już od medycyny starożytnej.