Transport artykułów spożywczych w naczepach chłodzących

Szybki transport towaru do klienta w dzisiejszym handlu to podstawa. Szczególnie ważny jest transport towarów spożywczych, które ze względu na swoją datę przydatności i warunki przechowywania powinny jak najszybciej trafić na sklepowe półki. Jest wśród nich wiele produktów, które wymagają odpowiedniej temperatury przechowywania i przewożenia.

Co warto wiedzieć o naczepach chłodniach

naczepy chłodniePodstawowym środkiem transportu do przewożenia towarów są samochody ciężarowe z naczepami. Naczepy mogą być typu firanka lub chłodnie. To właśnie naczepy chłodnie są wykorzystywane do przewożenia artykułów spożywczych. Można je podzielić na kilka klas. Wszystko zależy od tego jaką temperaturę musimy zapewnić towarom w czasie transportu. Możemy wyróżnić klasy: A, B, C, D, E, F. Dla przykładu klasa A to chłodnie, w których temperatura może wynosić od 0 do +12 st. Klasa F to chłodnie wyposażone w urządzenia, które mogą zapewnić temperaturę do -20st. Są one niezbędne do przewożenia produktów wcześniej schłodzonych lub nawet zamrożonych takich jak mięso, ryby, owoce. Chłodnie wyposażone są w urządzenia chłodnicze. Mogą to być agregaty, urządzenia absorpcyjne, które pozwalają obniżyć temperaturę panująca wewnątrz naczepy przy temperaturze zewnętrznej +30 st i utrzymywać stałą określoną temperaturę w środku. W tym celu producenci stosują określoną izolację. Wykorzystywane są do tego takie materiały jak: pianka winylowa lub poliuretanowa, korek. Nadwozie chłodni budowane jest z płyt składających się z pianki poliuretanowej i styropianu.

Sama naczepa to jeszcze nie wszystko. Każda z nich musi posiadać certyfikat. W Polsce są tylko 2 Instytuty, które je wydają. Certyfikat można otrzymać nie dłużej niż na 6 lat. Warto sprawdzić czy firma zajmująca się przewozem artykułów spożywczych posiada takie certyfikaty. Jest to bowiem gwarancją dostawy świeżych produktów.