Okrycia głowy dla branży gastronomicznej

 

W branży gastronomicznej na szczególną uwagę zasługuje wyjątkowa dbałość o higienę, która gwarantuje wysoką jakość przygotowywanej żywności. Wszędzie tam, gdzie przygotowuje się produkty spożywcze pracownicy powinni stosować odzież, przeznaczoną dla branży gastronomicznej. Zabezpieczy ona produkty przed ewentualnym zanieczyszczeniem, a pracowników przed zniszczeniem prywatnych ubrań, a także m.in. przed kontaktem z gorącymi potrawami.

Rodzaje czepków dla pracowników branży gastronomicznej

czepki gastronomiczneOferta okryć głowy dla pracowników branży gastronomicznej jest dość szeroka. Kucharze, cukiernicy i piekarze mogą przebierać wśród klasycznych, wysokich czapek kucharskich, niewielkich furażerek i toczków, nowoczesnych bandan, czapek – piratek oraz czapek z daszkiem. Równie ważne są tutaj czepki gastronomiczne, które skutecznie chronią niesforne włosy przed znalezieniem się w nieodpowiednim miejscu. Czepki są dostępne w modelach kobiecych, męskich oraz uniwersalnych. Producenci oferują artykuły z fizeliny lub elanobawełny (np. produkty tiulowe), o zwartej fakturze lub strukturze plastra miodu. Wiele czepków jest dodatkowo wyposażanych w szerokie pasy czołowe, które utrzymują nakrycie głowy w stałej pozycji, a także daszki. Zarówno produkty z pasami, jak i te z gumkami zazwyczaj posiadają dodatkową regulację, dzięki której czepki można dopasowywać do głów różnej wielkości.

Czepki gastronomiczne są z powodzeniem wykorzystywane przez pracowników firm cateringowych, hoteli, restauracji, piekarni i cukierni, stołówek zakładowych i szkolnych, a także innych przedsiębiorstw związanych z produkcją żywności. Produkty nie straszą wygórowanymi cenami, są łatwo dostępne oraz, co najważniejsze, bardzo przydatne w bezpośrednim kontakcie z produktami spożywczymi.