Nawozy do zmiany pH gleby

Odczyn gleby w miejscu, gdzie zamierzamy uprawiać rośliny, zarówno te ozdobne, jak i te hodowane w celach spożywczych, ma decydujący wpływ na powodzenie hodowli. Jeśli liczymy na zdrowy wzrost i piękny wygląd rośliny lub na wysokie plony, musimy postarać się zapewnić jej najlepsze z możliwych warunki do rozwoju pamiętając, że każdy gatunek ma nieco inne wymagania.

Jak stosować nawozy wapienne?

popularne nawozy wapienneOdczyn kwasowości gleby decyduje o tym, czy roślinie łatwo jest pobierać składniki odżywcze potrzebne do wzrostu. Warto zauważyć, że tylko niektóre rośliny lubują się w silnie zakwaszonych glebach. Jeśli zatem odczyn pH jest zbyt wysoki, konieczne będzie zakwaszenie gleby poprzez wymieszanie jej np. z obornikiem ptasim lub kwaśnym torfem. Zdecydowana większość roślin ozdobnych czy też jadalnych do zdrowego wzrostu potrzebuje gleby lekko kwaśnej lub o odczynie obojętnym. Co zatem zrobić, jeśli w naszym ogrodzie odczyn pH jest za niski? Trzeba glebę odkwasić, najlepiej stosując popularne nawozy wapienne. Taki nawóz, rozsypany na glebie, którą później starannie przekopujemy, skutecznie podniesie jej pH. Trzeba jednak pamiętać, aby wapnowania nie przeprowadzać na mokrej glebie, ponieważ utrudni to równomierne rozprowadzenie nawozu. Nie wapnujemy także w wietrzne dni, ponieważ popularne nawozy wapienne należą do bardzo pylących. Kluczową sprawą podczas wapnowania jest dopasowanie rodzaju nawozu do rodzaju gruntu. Na rynku mamy dostępne nawozy wapniowe tlenkowe i węglanowe. Pierwsze przeznaczone są jedynie do gruntów ciężkich, ponieważ na gruntach przepuszczalnych bardzo łatwo je przedawkować. Drugie natomiast działają wolniej, dlatego świetnie sprawdzą się w przypadku gleby przepuszczalnej i torfowej.

Pamiętajmy, ze powodzenie w uprawie roślin to składowa wielu czynników, na które nie zawsze mamy wpływ. Kluczowe jest oczywiście odpowiednie nasłonecznienie i regularne nawadnianie roślin, jak również stosowanie nawozów, które zapewnią odpowiednie zasilenie rośliny w składniki odżywcze w okresie wegetacji. Jedyne, na co nie mamy wpływu, to warunki atmosferyczne.