Ładowanie mięsa do 200-litrowego cymbru

 

Zostałem niedawno zatrudniony w punkcie przetwórstwa mięsnego. Praca jak każda inna – i jak to w każdej pracy bywa, musiałem się nauczyć wszystkiego od podstaw oraz zapoznać się z nomenklaturą używaną w danym miejscu. Trochę więc zajęło, zanim zacząłem wszystko rozumieć i wiedzieć, co do czego służy. Ale jak już wszystko zrozumiałem, to praca stała się automatycznie o wiele łatwiejsza.

Zmieszczenie 200 litrów mięsa w cymbrze

cymber 200lNa wielu taśmach przetwórczych musiałem zapoznać się z kolejnymi czynnościami, jakie pracownicy muszą wykonać, by efekt końcowy, czyli mięso, było dobrze przygotowane do poszczególnych celów. Na jednych taśmach pracowało się łatwiej, na innych ciężej, jednak mieliśmy też różnego rodzaju przyrządy czy sprzęty, które miały znacznie ułatwić każdemu pracę. Jednym z takich ułatwień był zdecydowanie cymber 200l – czyli mieszczący aż 200 litrów specjalny wózek, którym to można było transportować konkretne mięso lub części mięsne między wybranymi punktami na hali. Taki wózek, czyli właśnie cymber, był bardzo wygodny w prowadzeniu, co mnie dosłownie zszokowało. Myślałem bowiem, że taki wózek wypełniony ciężkim towarem będzie chodził bardzo ociężale. Jednak, jak już powiedziałem wcześniej, to było zdecydowanie ułatwienie naszej pracy, a nie kolejny utrudniający szczegół. Wystarczy kilka dni pracy żeby przekonać się, jak bardzo pomocne coś takiego może być w trakcie zmiany pracowniczej.

Do pracy przywykłem dosyć szybko, a z każdym dniem przyswajałem coraz to więcej szczegółów dotyczących sposobu wykonywania konkretnych zadań, a także nazewnictwa. A prowadzenie wypełnionego po brzegi cymbru z każdym dniem było nawet jeszcze bardziej wygodne, co pozwalało przez chwilę odpocząć od tej cięższej części naszej pracy.